skip to Main Content
ONTBIJT ZONDER HAGELSLAG? ‘ONZIN!’

ONTBIJT ZONDER HAGELSLAG? ‘ONZIN!’

 

LEEUWARDEN Leerlingen van It Twalûk nuttigden maandag hun ontbijt met Leeuwarder burgemeester Ferd Crone. Het scheelde weinig of de zoetigheid ontbrak.

ARTIKELINFORMATIE 04 NOVEMBER 2014 08:30 LC

Verwarring in de historische Oranjezaal van het Leeuwarder stadhuis. Een groep leerlingen van It Twalûk, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, zit maandag klaar voor een ontbijt met burgemeester Ferd Crone. Maar er mist iets.

,,Alleen kaas? Dit klopt niet”

Zojuist zijn de dozen met de door het Nationaal Schoolontbijt aangeleverde producten geleegd. Op de tafels ligt brood. Er zijn appels, er is kaas en er is boter. ,,Mar dit kan toch niet alles zijn”, vraagt juf Janneke Runia zich af. ,,Alleen kaas als beleg? Dit klopt niet.”
Zelden stond het jaarlijkse schoolontbijt, bedoeld om het ontbijtgedrag van scholieren te verbeteren, vooraf zo in de schijnwerpers als nu. Door aanhoudend lobbyen door voedselwaakhond Foodwatch, schrapte de organisatie hagelslag uit het ochtendmenu voor de bijna 500.000 deelnemende schoolkinderen. Dit zorgde in landelijke media voor ophef.

Light-jam

Boter, kaas en appelen in het stadhuis; zou dit dan inderdaad het gezonde, maar karige resultaat zijn van die hagelslagdiscussie? Nee, zo blijkt. Een door ziekte afwezige leerkracht van It Twalûk blijkt nog over een doos met light-jam, appelstroop en smeerkaas te beschikken, die in allerijl wordt opgehaald.
De 13-jarige Collin Knobbe uit Franeker en zijn Amelander kameraad Vincent Pijper vinden het maar vreemd dat de chocoladekorreltjes voor vanochtend in de ban zijn gedaan. ,,Onzin”, roept Collin stellig. ,,We mogen toch best hagelslag? Daar zit toch melk in?”

,,Ik heb al een appel gehad”

Natuurlijk, weten Collin en Vincent, is het goed om stil te staan bij een gezond ontbijt, maar het liefst houden ze de keuze. En dan eten ze evengoed verantwoord spul. Ter illustratie meldt Collin: ,,Ik heb vanochtend al een appel gehad.” Hij wil maar zeggen: hij is verantwoordelijk genoeg zonder een les van de calorieënpolitie.
En misschien is dat wel de belangrijkste slotsom van de vroege maaltijd in de Oranjezaal: kinderen hebben geen hekel aan kaas of appels, maar aan regeltjes die ze daaraan binden.

Schoolfruit geschrapt

Ruim 350.000 scholieren krijgen deze week niet de afgesproken 1,1 miljoen stuks fruit, die hun de afgelopen vier jaar wekelijks als gezond tussendoortje werden voorgeschoteld. De fruitsector en het ministerie van Economische Zaken (EZ) twisten over de financiële uitleg van de EU-regeling, waarmee 5,2 miljoen euro aan Europese subsidie is gemoeid.
Leveranciers eisen een soepeler betalingsregeling en meer overheidssteun. Ze hebben de fruitlevering voorlopig opgeschort, waardoor leerlingen drie stuks fruit per week missen. EZ zegt verrast te zijn door die stap. Volgens het ministerie kenden de fruitleveranciers de Europese regels en voorwaarden en hebben zij die aanvaard.

WIEBEREN ELVERDINK

Back To Top