Skip to content

In het klaslokaal met een VR-bril op je neus alvast een kijkje nemen op je stageplek. Met dit idee won VSO Talryk vrijdag 25 januari het brons bij de uitreiking van de Friese Onderwijsprijs. De jury was met name te spreken over de innovatieve, verbeeldende kracht van het project. “Leerlingen in het VSO hebben vaak veel moeite met het kiezen van een stageplek. Het kost veel tijd om bedrijven te bezoeken. De aanpak van VSO Talryk biedt perspectief.”

Om de praktijk dichterbij te halen voor haar leerlingen ontwikkelde VSO Talryk in samenwerking met VR-bedrijf Vrendle en de Hanzehogeschool Groningen vier VR-stagefilms. Leerlingen kunnen daarmee levensecht kennismaken met hun toekomstige stageplek, zonder dat ze het klaslokaal uit hoeven. Om de jury en het aanwezige publiek te laten zien hoe dit in de praktijk werkt, trakteerde Talryk de zaal op een levensechte VR-ervaring. Aanwezigen konden meekijken door de VR-bril van de leerling. De reacties waren enthousiast. “Je zet de bril op en je bent op de werkplek!”

Volop voordelen

Die enthousiaste reacties hoort directeur Cornelis Knappe regelmatig in de wandelgangen van zijn school. “Leerlingen vinden de VR-stagefilms fantastisch”, vertelt hij trots. “Ze kunnen stageplekken ontdekken in een veilige omgeving en zich zo goed mogelijk voorbereiden op hun daadwerkelijke stage. Ook gebruiken we de VR-technologie om hen werknemersvaardigheden te leren, zoals samenwerken en overleggen. Tot slot lost deze techniek heel veel logistieke problemen op. Leerlingen hoeven niet meer langs alle werkplekken om daarna hun favoriete stageplek uit te zoeken. Dat kan nu gewoon in het eigen lokaal.”

Uitgebreid testen

De vier VR-stagefilms zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met Vrendle en studenten van de bachelor Social Work van de Hanzehogeschool Groningen. Het is voor het eerst dat de partijen op deze bijzondere manier de handen ineenslaan én dat VR-techniek op deze manier wordt ingezet om leerlingen in het VSO verder te helpen. De leerlingen gaan dit voorjaar eerst nog testen met de brillen voordat ze verder ingezet gaan worden.

Bekijk hier zelf een voorproefje van de VR-stagefilms:

Back To Top